<strong>E</strong>COMMERCE

KINNITAN, ET OLEN VÄHEMALT 18-AASTANE

Cabernet Sauvignon – talveks küpsenud

Kui mõelda küpsetele ja tummistele punastele veinidele, siis ühena esimestest meenub kindlasti Cabernet Sauvignon. Teda võiks nimetada võimukate punaste veinide krahvinnaks, kuningannaks või kui lubate, vanaemaks. Temas on tanniinide ja mustasõstra jõudu, elegantselt vürtse ja tubakat ning mõnikord kodust moosisust ja šokolaadisust. Tihtipeale on Cabernet Sauvignon punased umbes 13–14,5 kraadi kanged ehk tegu pole kindlasti kõige „kergemate“ veinidega. Meie riiulitel on valikut aga kõikidele maitsetele. Vaatame veidi lähemalt!  

 

Üle terve maakera

Cabernet Sauvignon kasvab hästi üle terve maa. Soojemates kliimades ilmnevad soojad noodid, külmemates kergelt kargemad ja hillitsetumad maitseomadused. Hea on see, et ükskõik, kus kliimas või mis pinnasel Cabernet Sauvignon kasvab, jääb ta ikka suures pildis Cabernet Sauvignoniks. Kuna selle viinamarjasordi saagikus on suur, siis temast saab toota veidi lihtsamaid lauaveine, aga kuna ta on ikkagi ka samal ajal punaste kuninganna, siis Cabernet Sauvignonist luuakse ka maailma veinikultuuri tippteoseid. Esimesena meenub Bordeaux’ piirkond, kus ta on selle kasvupiirkonna üks kolmest peamisest punasest. 

Cabernet Sauvignon on uues maailmas vana tegija

Võtame näiteks Tšiili. Meie Koyle Royale Cabernet Sauvignonis on tunda musta sõstart, põldmarju, ürte, kergelt šokolaadi ja tubakat. Täpselt nii nagu üks „kabernee“ olema peab. Toidust meenub kohe rosmariiniga maitsestatud lammas.

Või võtame näiteks Lõuna-Aafrika Vabariigi KWV Cabernet Sauvignoni, mõnusalt tumedaid marju, ürdisust ja puidusust, veidi kergema iseloomuga. Grill-lihaga paras paar.

Uue maailma puhul ei saa üle ega ümber Austraaliast ja Californiast ning nende Cabernet Sauvignoni kultuurist. Austraalia Wolf Blass Yellow Label Cabernet Sauvignonis on tunda musta ploomi, musta sõstart, kergelt tamme ja tanniine. Tulemuseks on üks rohke karakteriga hästi tasakaalus vein. Ameeriklased tunnevad samuti Cabernet Sauvignoni läbi ja lõhki. Beringer California Cabernet Sauvignon on vanilliselt šokolaadine, kergelt mustasõstrane, ploom ja kirss samuti kenasti tunda. Sobib hästi vasikaga või punase veini hautistega. 

Cabernet Sauvignon on grill-lihaga paras paar

Cabernet Sauvignon ja Prantsusmaa

Loo lõpetuseks midagi täiesti erilist. Midagi, mis võibolla tahab tähtpäeva ja suurt punase veini armastust. Chateau d’Arsac Margaux. 70% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot. Veinielamus. Elegantsed marjad, eriti kirss, diskreetne küps tanniin. Ulukid, liha, seened, isegi tuunikala. Kuulus Margaux’ apellatsioon ei vea alt.

Head kaberneetamist!