Kalvados on Prantsusmaale omaselt elegantne kingitus maailma õuna- ja pirnisõpradele. Kalvados ehk kohapeal calvados on õuna- ja/või pirnibrändi Prantsusmaa loodenurgast Normandiast. Vaatame veidi lähemalt, kuidas kalvadosi toodetakse ja kuidas ta maitseb?
Kalvadosi tootmine
Kalvadosiga on sama lugu nagu konjakiga. Asukoht on oluline. Kalvadosiks saab nimetada vaid Normandias Calvadosi maakonnas toodetud brändit. Kalvadosi tootmine on väga rangelt reglementeeritud – kõik õuna- ja pirnisordid on kirja pandud, samuti nende kasvukohad kui ka destilleerimise peen-nüansid. Küll aga võivad ühes pudelis kokku saada erinevat sorti õunad-pirnid, see on kenasti lubatud. Kui osalete kunagi viktoriinis ja miljoni euro küsimus on kalvadosi kohta, siis jätke meelde – kalvados on naturaalsest magustamata õunasiidrist destilleeritud õunabrändi.
Ühe pudeli kalvadosi valmistamiseks kulub umbes 12 kilogrammi õunu. Seegi on hea fakt viktoriini jaoks.
Kalvadosiks saab nimetada vaid Normandias Calvadosi maakonnas toodetud brändit
Kuidas maitseb kalvados?
Muidugi suurepäraselt! Kalvados pikutab pikki aastaid tammevaadis, kõike noorem Fine kaks aastat, vanimad 40+ aastat. Nooremad kalvadosid on puuviljasemad, vanemad pähklised, kergelt isegi tubakased ja meeldivalt vanillised. Lillelised, karamellised, pähklised ja nahksed. Täielik õunapoeesia. Nooremad õhemad, vanemad komplekssed ja pika järelmaitsega. Näiteks nagu temake siin Calvados Lelouvier Hors d’Age. 12 aastat tammevaadis küpsemist on teinud oma töö – tulemus on elamus. Kergelt tubakane, õrnalt lilli ja karamelli. Sobib nii puhtalt kui ka kokteilidesse. Just, ei tasuks üldse karta kalvadosist kokteile teha. Näiteks Old Fashioned kalvadosiga – imeline. Klavados Sour – imeline. Kalvados Negroni – imeline. Kalvados on hea nii puhtalt kui ka kokteilides.
Või Chateau du Breuil 8YO. Kaheksa aastat tammevaadis ja väga kvaliteetne tootja on lihvinud selle medalitega auhinnatud kalvadose sametiselt ja puuviljaselt elegantseks. Lisaks järelmaitses kerget pähklisust.
Soodsamast hinnaklassist on meil kenasti olemas ka pikk rivi minimaalselt 2 aastat tammevaadis küpsenud Fine kalvadose. Näiteks Calvados Coquerel Fine. Kuldne reegel on: mida noorem, seda õunasem. Siingi on õunad kenasti maitses tuntavad ja see on meie arvates väga hea – saabki õunase maitse-elamuse.
Mõnusat sügist koos heade õuntega!
PS! Hea nipp – kalvados sobib imehästi ka kohvi ja tee sisse. Sõrmkübaratäis!
Kalvados sobib imehästi ka kohvi ja tee sisse