Hea kokteili retsept on kõigepealt kvaliteetne tooraine. Kokteil on täpselt nii hea, kui kokteili kõige „halvem“ koostisosa. Niisiis, pole üldse mõtet kasutada ebakvaliteetseid tooraineid. Siis natuke retsepti jälgimist ja kolmandaks muidugi hea seltskond ja tuju. Kodus kokteilide valmistamine on nii populaarne, et mõned kodused meistrid on paremad kui professionaalid.
Võtame näiteks viski. Või rummi. Tihti juuakse viskit puhtalt ja rummi koolaga (ära unusta laimi ja veel põnevamaks saab, kui lisada ka ingverit). Aga nendest saab üsna lihtsa vaevaga teha natuke põnevamaid kokteile. Näiteks sour-tüüpi kokteilid. Sour tähendab inglise keeles haput. Tegelikult ei ole aga tegu hapu kokteiliga, pigem hapuka. Midagi, mis on täpselt hapu ja magusa vahepeal. Ehk kokteil on tasakaalus.
Viski Sour’iks on vaja:
üks osa (25 ml) värskelt pressitud sidrunimahla
üks osa (25 ml) suhkrusiirupit (1:1 vahekord vesi ja suhkur, pane potti keema, aja kuumaks kuni suhkur sulanud ja valmis)
2 osa (50 ml) viskit
natuke munavalget
paar sörtsu Angostura bittereid lisab kokteilile meistritaseme
Pane kõik koostisosad šeikerisse või purki. Raputa ilma jääta, et munavalge vahtu läheks, ole mureta, munavalge ei anna maitset, ta seob maitsed ja tekitab kokteili peale mõnusa vahu.
Siis lisa jää, raputa veel kuni šeiker või purk on külm (umbes 15 sekundit).
Kurna läbi sõela (sobib teesõel) jääga täidetud viskiklaasi.
Ja kokteil ongi valmis!
Samade vahekordade sour-retsept sobib ka rummile, konjakile, tekiilale, grappale, kalvadosele, viinale, džinnile või ka Amaretto liköörile, vahe on ainult lisatavas mahlas – viski, konjak, viin ja džinn käib tavaliselt sidrunimahlaga ning rumm, tekiila, mezcal laimimahlaga.
Põnevaid kokteiliretsepte leiad meie kodulehelt blogi kokteilide rubriigist.
Põnevat katsetamist!
Hea kokteili retsept on kõigepealt kvaliteetne tooraine