Loodetavasti on suur suvi varsti käes ning sellega kaasnevad alati ka mõnusad koosviibimised: terrassipeod, vastuvõtud aias, piknikud ja niisama suvised tähistamised. Kindlasti on paljudel ka sünnipäevad ja pulmad pidamata jäänud – nüüd suvel on hea aeg neid kõiki korraldada. Anname siinkohal mõned head nõuanded, kuidas see kõik oleks korraldajatele võimalikult lihtne.
Hea ettevalmistus
Põhjalik ja läbimõeldud ettevalmistus tagab võõrustajale peo, kus ta ise saab samuti pidu nautida, mitte köögis sidrunit viilutada või klaase poleerida. Alustame kõige olulisemast – peo planeerimine algab inimeste arvust. Hoolitse, et kodus oleks piisavalt klaase (arvesta, et keegi külaline võib tulla ka ootamatult oma kalli pluss ühega), valmista ette kokteilide garneeringud (näiteks laimi ja sidruni lõikamine sektoriteks) või varu piisavalt jääd (ühele inimesele peaks kokteilideks arvestama 0,5–1 kg jääd, mida rohkem, seda parem ja veiniküülerite jää siin arvestuses veel lisaks).
12 inimest ja rohkem
Kui inimesi on palju, siis otsusta pakiveini kasuks – tegu on sama veiniga, mis pudelis, aga lihtsalt teistsuguses pakendis. Kvaliteedierinevust seal ei ole. Näiteks meie hea austraallane Lindemans Sauvignon Blanc. Jahuta vein enne külmikus, elegantseks serveerimiseks kalla vein enne külaliste tulekut karahvini või kannu, pista nõu jääga täidetud kaussi – nii tagad veini hea temperatuuri terve peo vältel.
CityAlko valikus on palju pakiveine ja oleme veendunud, et hea pakiveini leiab meie juurest igaüks. Ära unusta ka punast, sobib imeliselt grilliga. Näiteks on meie valikus Katse La Mirada Tempranillo Syrah Hispaaniast.
Kui palju jooki varuda?
Rusikareegel on paar-kolm klaasi lahjat alkoholi ja samapalju kokteile. Hea oleks varuda ka paar alkoholivaba varianti. Meie valikus on palju alkoholivabu veine ja ka vahuveine. Näiteks hea „vahukas“ Hispaaniast on Codorníu või Jacobs Creek Rieslingu viinamarjast valge vein.
Loomulikult on meil ka lugematu arv alkoholivabasid õllesid ja karastusjooke. Ära unusta peol ka vett pakkuda – vesi käib alkoholiga alati käsikäes! Üht pokaali veini või kokteili peaks saatma üks klaas vett. Nii jääb peol kõik korraldaja kontrolli alla.
Kange ja pikendaja suhe kokteilis
Rusikareegel on, et kokteilide koguse arvutamisel peaks olema pikendajat kolm või neli korda rohkem kui kanget. Näiteks ühele liitrile džinnile varu 3–4 liitrit toonikut. Kuigi ideaalne džinn ja tooniku vahekord on ühele osale džinnile kolm osa toonikut, siis kuumal suvepeol võiksid kokteilid olla isegi lahjemad ehk üks neljale. Džinniriiul on meil üsna lookas, proovi klassikaliste džinnide kõrval serveerida ka maitsedžinne, veidi põnevam. Näiteks on rabarber maitsena üsna populaarne, Saaremaa maitsedžinnide seeria on meil kenasti olemas, sealhulgas ka Saaremaa RHU Gin rabarberi maitsega. Või kellele ei meeldi küpsete Hispaania apelsinidega džinn – meie riiuleid on ehtimas Tanqueray Sevilla.
Kui korraldad kokkusaamist, siis võõrustaja peaks oma elu ikka lihtsaks tegema. Varu valget, punast ja vahuveini (kõike üks sort, ei pea olema erinevaid), mõned alkoholivabad variandid, piisavalt ka kerget õlut. Sellest kõigest piisab.
Hea nipp on ka see, et võõrustaja hoolitseb toidu eest ja külalised toovad joogid. Nii ei tarbita võõrustaja „veinikeldrit“ tühjaks. Pane ämbrid jääd ja vett täis ning külaliste saabudes saab kingitud pudelid kohe külma pista. Suvepidu võib alata!
Suvega kaasnevad mõnusad koosviibimised